Pieter Teylers Huis weer open

Niemand minder dan koningin Máxima heeft op 30 november de voormalige woning van een van Haarlems bekendste inwoners ooit geopend: het huis van Pieter Teyler

Lees meer...

Sporen van enorm Romeins fort ontdekt in Velsen

Historici zijn opgetogen over de vondst van sporen van een groot Romeins legerkamp bij Velsen. Het gaat om een heus castra, dat duizenden soldaten kon herbergen.

Lees meer...

Petitie: Behoud wederopbouw-postkantoor

Het oude postkantoor aan de Binnenweg in Heemstede dreigt gesloopt te worden. De huidige eigenaar wil er een appartementencomplex bouwen met beneden ruimtes voor commerciële doeleinden.

Lees meer...

Verzet tegen moderne gevel Prinsenhof

Het Prinsenhof.  Foto: Hanno Lans

Het Stedelijk Gymnasium heeft renovatie- en duurzaamheidsplannen gemaakt voor haar prachtige rijksmonumentale huisvesting aan het Prinsenhof in Haarlem. Dat is nodig, maar Heemschut vindt de beoogde nieuwe voorgevel van de voormalige portierswoning in sterke mate uit de toon vallen, ongepast en onnodig in deze hoog historische en monumentale omgeving.

Lees meer...

SGVH nieuws december 2021

Hier staat restaurator Myrthe Smith op de steiger en herstelt Inden Hertog van Brandenborgh Damstraat 23 weer in oude luister

Lees meer...

Uit De Hoofdwacht november 2021

Nieuws uit het bestuur met onder andere een terugblik op de afgelopen periode, zoals Museumnacht Kids, de Kunstlijn in De Hoofdwacht, de onthulling van de Pim van Zalingen vitrine.Ook aandacht voor erfgoed, namelijk de spoorweghuisjes in de Koppestokstraat, dit i.s.m. Heemschut en het plan om een puienprijs in te stellen.

Lees meer...

Uit de Haerlemse boekenmolen

Willem Veenhoven, Jan van Borssum Buisman. Kunst en vrijheid: leven en werken van een Haarlems beeldend kunstenaar. Gottmer Uitgevers Groep 2021, 160 pag. Boekhandelsprijs € 20,99.

Lees meer...

Uit de Haerlemse boekenmolen

Johannes van der Weiden, Mathé van der Weiden (1890-1963). Sierkunstenaar. Waanders Uitgevers, Zwolle, 2021, 144 pag. Winkelprijs € 24,95.

Lees meer...

Het Broodhuisje en meer

SGVH Nieuws

Lees meer...

Op zoek naar Haarlemse 17e-eeuwse tegels

Boek over Haarlemse tegels van Peter Sprangers

Lees meer...

Verbouwing De Koepel bijna klaar

"Bedrijven kijken nu naar Haarlem"

Lees meer...