Archief Gebouw en Omgeving

Hieronder vindt u een selectie van de berichtgeving van de werkgroep Gebouw en Omgeving uit de periode 2010 - 2014.

Zoekt u iets specifieks?
Weet dan dat er ook nog tal van interessante publicaties te vinden zijn in ons internet-archief.

Gebruik de knop om naar onze uitgebreide bibliotheek te navigeren.

Artikelindex

Auto ontsluiting Haarlem e.o.

De winter editie van het Wie Maakt Haarlem? magazine bevat op pagina 2 het artikel Auto ontsluiting Haarlem e.o. van Ronald Fukken.  Klik hier voor een download van het magazine.

   

Jaarverslag 2014

Klik hier voor het jaarverslag 2014 van de werkgroep Gebouw en Omgeving.

 

Jong talent en Werkgroep G en O bekommeren zich om erfgoed (bron: VH Nieuwsbrief dec. 2015)

Karen Schenk – Monumententalent 2015

Op 12 november is op het Nationaal Monumentencongres 2015 door minister Bussemaker van OCW aan Karen Schenk, lid van de werkgroep G&O, de prijs van Jong Monumententalent 2015 uitgereikt (Afb. 1). Karen, medewerker erfgoed bij de gemeente Haarlem, krijgt de prijs voor haar werk aan het 'open data' systeem waarmee al het cultuurhistorisch erfgoed van de gemeente Haarlem toegankelijk moet worden voor ambtenaren én inwoners.
“Met ´onverbiddelijke inzet en volharding´ creëerde zij samen met haar collega’s een datasysteem dat werkt als interne, afdelingsoverstijgende bron voor kennis en analyse van het Haarlemse erfgoed. Het systeem is open-source en daarmee straks ook beschikbaar voor inwoners van de gemeente. Karen heeft er niet alleen voor gezorgd dat het systeem nu daadwerkelijk bestaat, maar ook dat alle afdelingen en diensten die bij de ontwikkeling betrokken waren, met het 'erfgoedvirus’ zijn besmet”, aldus de gemeente die haar voor de prijs nomineerde. De jury vond haar werk “een voorbeeld van toekomstgericht handelen”.
Karen ontving als prijs een overnachting voor twee personen bij het Kraanhotel op de NDSM-werf en mag een ontwikkeltraject volgen, dat zij samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kan vormgeven. 


Behoud muurreliëf Tollenaar
Relief Tollenaar broodfabriek

In een muur van de voormalige broodfabriek van Vermaat aan de Paul Krugerkade bevindt zich een enorm gemetseld muurreliëf ‘Ode aan de bakker’ van Levinus Tollenaar (Afb. 2). De broodfabriek wordt gesloopt voor woningbouw en met de sloop dreigt ook dit interessante reliëf uit de wederopbouwtijd te verdwijnen. Al eerder was aan het gemeentebestuur gevraagd om het reliëf als monument te bestempelen, maar dat lukte niet. Gerard Moolenaars van de werkgroep heeft zich ingezet voor behoud ervan en het ziet er naar uit dat dit gaat lukken. Ontwikkelaar Amvest gaat proberen de muur met het reliëf in te passen in de geplande nieuwbouw.

 

Toekomst ‘Koningstein’

Moet Koningstein, het grote 60-er jaren gebouw aan het Spaarne, wel of niet gesloopt worden? Gemeente en buurt vinden van wel, G&O heeft daar bezwaar tegen. Wij zijn van mening dat het gebouw Koningstein gehandhaafd dient te blijven vanwege het kenmerkend karakter voor een tijdsbeeld, dat in Haarlem maar van korte duur is geweest. Het gebouw is geschikt om er een woonbestemming aan te geven, gevels kunnen aangepast worden en balkons ingebouwd. Deze zienswijze is bij de gemeente ingebracht.

Auke Douma, Werkgroep Gebouw en Omgeving
 

 
Nominatie voor de publieksprijs Lieven de Key 2015: Nieuwe Gracht 96

2015 11 04 Lieven de Key voorgevel Nieuwe Gracht 96 350px

De Lieven de Key Penning is de jaarlijkse stadsprijs voor monumenten, stedenbouw en openbare ruimte. Dit jaar staat in het teken van monumenten, renovaties en restauraties.

Twee jaar heeft Ten Cate & Van der Wiele in nauwe samenwerking met de firma Van Zalingen en een reeks vooral Haarlemse onderaannemers gewerkt aan de restauratie van het statige pand aan de Nieuwe Gracht 96. Op de bouw werkten ook een aantal leerlingen mee via het leerlingstelsel. Het sterk verwaarloosde en uitgewoonde pand kent een bijzondere geschiedenis, want in het huis was eind 19de eeuw het eerste Haarlemse Diaconessenhuis ondergebracht, gesticht door de freule Teding van Berkhout.

Het pand werd eerst gestript en ontdaan van verlaagde plafonds, rotte balken, bitumen dakbedekkingen, latex verflagen en installaties. Historische materialen werden gekoesterd en/of hergebruikt. Van meet af aan werd gekozen om het huis zoveel mogelijk met duurzame energie te gaan bewonen; op het dak bevinden zich (onzichtbaar) zonnecollectoren en in de tuin een warmtepomp. De laatste voedt onder andere de vloerverwarming op de begane grond, waardoor ontsierende radiatoren ontbreken. Het midden 17de eeuwse stucplafond in de gang, met de drakenmoeder en haar zojuist geboren kinderen, werd met hulp van derden door Anne Marie ten Cate eigenhandig met scalpelmesjes vrij gelegd. Daarbij kwamen alle prachtige details weer tevoorschijn.

 

2015 11 04 Lieven de Key Schilderwerk 350pxHet schilderwerk van de begane grond - behalve de keuken - is naar ieder tevredenheid uitgevoerd in Oer lijnolieverf, een pilotproject van Wijzonol. Ook de leerling mocht een proef opzetten.

“Wij zijn trots op wat we bereikt hebben met de niet aflatende inzet van velen. Haarlem is weer een zorgvuldig gerestaureerd pand rijker. De nominatie voor de Lieven de Key penning is dan ook een grote eer en wij gaan voor een prijs! “ aldus de opdrachtgever en Van Zalingen.

Nominatie voor de publieksprijs Lieven de Key 2015:  Bakenessergracht 51

De Lieven de Key Penning is de jaarlijkse stadsprijs voor monumenten, stedenbouw en openbare ruimte. Dit jaar staat in het teken van monumenten, renovaties en restauraties. Marcel van Heck heeft namens de werkgroep Gebouw en Omgeving het pand Bakenessergracht 51 voorgedragen

De Lieven de Key Penning is de jaarlijkse stadsprijs voor monumenten, stedenbouw en openbare ruimte. Dit jaar staat in het teken van monumenten, renovaties en restauraties. Marcel van Heck heeft namens de werkgroep Gebouw en Omgeving het pand Bakenessergracht 51 voorgedragen: een vervallen bedrijfspand waar de restauratie samen is gegaan met het toevoegen van een moderne uitbouw aan de achterzijde. Uit de voordracht: “De opdrachtgever heeft zicht op de Bakenesserkerk behouden, groen toegevoegd en wonen teruggebracht op de gracht. De architectonische ingrepen in het pand en het interieur zijn op een verbluffende wijze een harmonieus geheel en van allure. De opdrachtgever ziet het verbouwen als een brede opdracht die het functionele programma van eisen overstijgt”. Het pand Bakenessergracht 51, is een van de tien projecten die door de Jury zijn genomineerd.

 

Voorgevel van het voormalige bedrijfspand, dat thans een woonbestemming heeft.

 

 

 

 

 

Zicht vanuit “het plein”zoals de bewoners het leefgedeelte noemen, naar buiten.

 Zicht vanuit “het plein”zoals de bewoners het leefgedeelte noemen, naar buiten.

 

 Ontwerp: Cornelis B interieurachitecten; projectarchitecten Sjanneke Broekmeulen en Hans Oldewarris. Uitvoerder: Bodnar Bouw.