In memoriam Marcel Bulte (1943 – 2018) auteur en oud-bestuurslid

In memoriam Marcel Bulte (1943 – 2018) auteur en oud-bestuurslid

Dezer dagen ontving het bestuur het trieste bericht van het overlijden van oud-bestuurslid en Haarlemkenner Marcel Bulte op 16 maart j.l.

Marcel Bulte  heeft een grote hoeveelheid publicaties over Haarlem en omgeving op zijn naam staan. Hij wist van diverse wijken en stadsdelen de historie te onderzoeken en vervolgens een levendige weergave van dit onderzoek te presenteren. Zoals over de Slachthuisbuurt, de Amsterdamsebuurt en vooral Schalkwijk. Over dat stadsdeel schreef hij zelfs meerdere werken met steeds weer een ander onderdeel van de historie van deze wijk.

Verder wist hij over bedrijvigheid in onze stad een goed verhaal te schrijven. Ook schreef hij vaak samen met medeauteurs zoals met Hans Krol over de bezettingstijd in Heemstede of het bekende fotoboek ‘Haarlem in de jaren dertig’ samen met Ben Speet. De titellijst laat de buitengewone productiviteit van Marcel Bulte zien.

De op 12 mei 1943 in Amsterdam geboren Marcel Ambrosius Bulte werkte aanvankelijk bij een bank in Amsterdam en later bij de politie in Heemstede. Zijn interesse in locale geschiedenis mag naast de vele uitgaven blijken uit zijn werk voor onze vereniging. Toch besloot hij rond 2002 uit onze streek te vertrekken en zich met echtgenote te vestigen in Emmen. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en ook hier verdiepte hij zich in de geschiedenis en genietend van de rust die dit deel van het land hem bood, publiceerde hij in 2008 zijn eerste werk over Emmen. Ook hier deed Marcel Bulte zijn onderzoek met verve en bijgevolg groeide de lijst van boektitels over deze plaats en over Zuid-Oost Drenthe.

Op vrijdag 16 maart van dit jaar overleed hij op 74-jarige leeftijd. Hij laat een vrouw en drie kinderen achter. En elke inwoner van onze stad met belangstelling voor de geschiedenis heeft zeker wel één of meerdere van zijn boeken in de kast staan waardoor Marcel Bulte in onze herinnering zal blijven.

Frank-Michiel Boorsma

Misdaad en Straf

In een Hollandse stad: Haarlem, 1245-1615

In dit boek zet de historicus Maarten Müller op een rij wat er is te vinden over misdaad en straf in Haarlem in de periode 1245-1615.

Voor de verandering

Haarlem gefotografeerd door Wim Zilver Rupe

Op 22 november verschijnt bij de Haarlemse uitgeverij Loutje het boek ‘Voor de verandering - Haarlem gefotografeerd door Wim Zilver Rupe' samengesteld door Eddie Aarts & Alexander de Bruin.