21 Oktober Conny Braam

20210921152355-conny-braam-wij-zijn-de-wrekers-over-dit-alles
Categorie
Activiteiten buiten de Hoofdwacht
Datum
donderdag 21 oktober 2021 20:00
Locatie
Societeit Vereeniging - Zijlweg 1 Haarlem

Conny Braam vertelt het verhaal van een groep Zuid-Afrikaanse militairen, die in Noord-Afrika in 1942 door de Duitsers krijgsgevangen worden gemaakt. Er hadden zich immers 120.000 gekleurde en zwarte Zuid-Afrikanen gemeld bij de Geallieerden ondermeer omdat Churchill en Roosevelt de gekoloniseerde soldaten hadden beloofd dat zij na de oorlog zelfbeschikkingsrecht zouden krijgen. Deze krijgsgevangenen worden dwars door Europa naar Polen gevoerd en belanden uiteindelijk als dwangarbeiders in Auschwitz. Zij keren na een barre tocht door Europa terug in Zuid-Afrika. Van zelfbeschikkingsrecht is geen sprake en in 1948 wordt Apartheid het politieke fundament van de Zuid-Afrikaanse samenleving. Het verbaast dan ook niet dat deze veteranen de strijd tegen Apartheid oppakken en in 1990 lopen zij in protest door de straten van Kaapstad. “Wij zijn de wrekers over dit alles”.

Conny Braam was in 1971 één van de oprichters van Anti-Apartheidsbeweging Nederland (AABN). Het AABN , waar zij vele jaren voorzitter van was en het ANC, de partij van Nelson Mandela ondersteunde. Het AABN werd in 1973 wereldnieuws toen aan het licht kwam dat veel Nederlandse bedrijven de boycot van Rhodesië op grote schaal ontdoken. Zij hielp met het opzetten van schuilplaatsen in Zuid-Afrika en ontmoette veel prominente ANC-leden. Conny Braam is auteur van ‘Ik ben Hendrik Witbooi’ en de ‘Abraham Trilogie’ (over het graven van het Noordzeekanaal en de roerige geschiedenis van IJmuiden).

Eens per maand op meestal een donderdagavond komt de Geschiedenistafel bijeen, 50-100 personen, leden en niet-leden van de Vereeniging. Een gerenommeerd schrijver en/of historicus houdt een lezing n.a.v. een geschiedkundig onderwerp. Dat is vaak een recent verschenen boek, maar soms ook een vrijer maatschappelijk onderwerp waar historie en actualiteit met elkaar in verband worden gebracht.

De leden van de Historische Vereniging Haerlem kunnen voor het gereduceerde tarief van 5 euro deelnemen aan deze lezing. Aanmelden kan via de website van de Societeit: https://www.societeitvereeniging.nl/agenda/lezing-conny-braam-het-ultieme-racisme-wij-zijn-de-wrekers-over-dit-alles/696

 
 

Alle datums

  • donderdag 21 oktober 2021 20:00

Powered by iCagenda