1572- Haarlem en de opstand in de Nederlanden

20220409135901-afbeelding-website-jos-wienen-2
Categorie
Activiteiten buiten De Hoofdwacht
Datum
maandag 2 mei 2022

Jos Wienen studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Hij specialiseerde zich in de Nieuwe tijd en in het bijzonder in de Nederlandse Opstand en Willem van Oranje. Hij is burgemeester van Haarlem en voorzitter van het samenwerkingsverband van gemeenten, die de gebeurtenissen in 1572 in de Nederlanden willen herdenken.

De “80-jarige oorlog” ging in 1572 een nieuwe fase in. Met de verovering van Den Briel gingen vele steden over tot een nieuw bestuur. De Staten van Holland erkenden de Prins van Oranje als wettig vertegenwoordiger van de koning van Spanje. De Opstand had veel trekken van een Burgeroorlog. Haarlem koos, na veel aarzelingen, de kant van de prins. De Spaanse gezagdragers gaven opdracht de stad te straffen en toen deze strafexpeditie de stad naderde werd in Haarlem besloten de stad te verdedigen. De heroïsche verdediging duurde van december 1572 tot juli 1573. Het felle verzet betekende een keerpunt in de Opstand. Na de mislukte belegeringen van Alkmaar en Leiden verplaatste de strijd zich geleidelijk aan naar het oosten en het zuiden van de Nederlanden.

Eens per maand op meestal een donderdagavond komt de Geschiedenistafel bijeen, 50-100 personen, leden en niet-leden van de Vereeniging. Een gerenommeerd schrijver en/of historicus houdt een lezing n.a.v. een geschiedkundig onderwerp. Dat is vaak een recent verschenen boek, maar soms ook een vrijer maatschappelijk onderwerp waar historie en actualiteit met elkaar in verband worden gebracht.

Donderdag 2 mei 2022 | aanvang lezing: 20.00 uur
Entree voor leden en leden Historische Vereniging Haerlem : € 5,00 | Entree niet-leden: € 10,00
Maaltijd € 17,50 (aanvang 18.30 uur)

Klik hier voor verplichte aanmelding

 
 

Powered by iCagenda