Huis ter Kleef

Huis_ter_Kleef_817A9296-E775-930D-4845-535408BC620B_0
Categorie
Activiteiten buiten De Hoofdwacht
Datum
zaterdag 21 mei 2022

Locatie: Huis te Zaanen
Aanvang: 13.15 uur (inloop vanaf 13.00 uur)
Kosten: 5 euro voor leden van de Historische Vereniging Haerlem, 7,50 euro voor introducees. Koffie/thee inbegrepen.

Klik hier om aan te melden

In het kader van ‘De geboorte van Nederland’ en 450 jaar na het beleg van Haarlem, besteden wij aandacht aan Huis ter Kleef. Het eerste deel van deze middag vindt plaats in Huis te Zaanen; een van de 7 heerlijkheden van het voormalige dorp Schoten.

De spreker Wim van Hooff zal in de inleiding van de lezing aandacht besteden aan de historische en geografische context van Huis Ter Kleef. Na een korte pauze komen de bouw van het kasteel, de bewoningsgeschiedenis, de Brederodes, het latere archeologische onderzoek, de conservering van de ruïne, de stadskweektuin en tenslotte de huidige stand van zaken ter sprake.

Na afloop van de lezing bestaat voor belangstellenden de mogelijkheid om naar de ruïne van Huis Ter Kleef te wandelen. Afhankelijk van de animo, zullen we dat in een of meer groepjes doen.

De bouw van Huis Ter Kleef vond plaats in dezelfde periode als kasteel Brederode en Huis Ter Kleef is vanaf het begin van de 15e eeuw het woonkasteel van de Heren van Brederode geweest.

De Oranjegezinde Hendrik II van Brederode woonde er en bouwde de nog altijd bestaande Caetsbaan. Reinoud van Brederode (1567-1633) is op het kasteel geboren. Tijdens het Beleg van Haarlem was Huis Ter Kleef de uitvalsbasis van de Spanjaarden, vanwaar zij met verlies van 12.000 soldaten uiteindelijk Haarlem bedwongen. De grote Spaanse verliezen waren dan ook de reden tot de wraakzuchtige moordpartijen op het Haarlemse garnizoen. Huis ter Kleef werd als straf opgeblazen. Wat er van overbleef, kunnen we op 21 mei gaan zien!

 
 

Powered by iCagenda