Historisch Café 'naar De Bollen'

Categorie
Activiteiten buiten de Hoofdwacht
Datum
maandag 26 februari 2018 20:00 - 22:00
Locatie
Janskerk, Jansstraat 40, Haarlem - Jansstraat 40
2011 RX Haarlem, Nederland

Nederland is wijd en zijd beroemd om zijn bloembollen en bollenvelden. Haarlem, of nog preciezer het Haarlemse Rozenprieel, is de bakermat van onze bloembollenteelt.

In zijn lezing laat Joost Mulder zien wat het werk van bollenreizigers inhield en hoe hun leven er tijdens de lange maanden onderweg uitzag. Marca Bultink, vertelt deze avond over de bloembollencultuur, die in bijna twee eeuwen veel sporen heeft nagelaten in de Zuid-Hollandse Duin- en Bollenstreek.

Voor de Nederlandse bloembollenexporteurs zijn de Verenigde Staten een belangrijke afzetmarkt. Dat bloembollen in de VS een massaproduct werden, is te danken aan een eindeloze stoet bollenreizigers die in het land van de onbegrensde mogelijkheden bij tuincentra, warenhuizen en andere afnemers hun bestellingen binnenhaalden. Eén van hen was Antonius Leonardus (Ton) Trossèl (1923) die als jongen al droomde van een bestaan als bollenreiziger op Amerika.

Joost Mulder, de eerste spreker in deze aflevering van het Historisch Café, legde het verhaal van de inmiddels 94-jarige bloembollenveteraan vast in zijn vorig jaar verschenen boek 'Niet voor één gat te vangen'. In zijn lezing laat Joost zien wat het werk van de bollenreizigers inhield en hoe hun leven er tijdens de lange maanden onderweg uitzag. Marca Bultink, vertelt deze avond over de bloembollencultuur, die in bijna twee eeuwen veel sporen heeft nagelaten in de Zuid-Hollandse Duin- en Bollenstreek.

Met een column door Teke Bijlsma van het trio Bijlsma²Hooglugt over het lied ‘Tulpen uit Amsterdam’ en door Frans van Deijl (1957), stadschroniqueur van Haarlems Dagblad.

Bijlsma²Hooglugt verzorgt de muzikale invulling van de avond.
 
Meer informatie en aanmelden
    

 
 

Alle datums

  • maandag 26 februari 2018 20:00 - 22:00

Powered by iCagenda