HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

Podcast 't Sant erover

De Troelstranaald is ontworpen door H.A. van den Eijnde (1869-1939). In 2019 is het 150 jaar geleden dat de beeldhouwer H.A. van den Eijnde te Haarlem werd geboren. De Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek en de Historische Vereniging Haerlem eren deze beeldhouwer met een tentoonstelling (medio 2019) over zijn werk.

Van den Eijnde is vooral bekend geworden als beeldhouwer van Scheepvaarthuis te Amsterdam, maar ook van vele gevelversieringen aan woonhuizen en bedrijfs- en overheidsgebouwen, en van meubelen, serviezen en tekeningen.

In 1920 bouwden drie Schotense woningbouwverenigingen een complex arbeiderswoningen in Haarlem-Noord aan de Kastanjestraat met het Kastanjeplein als kern. Op dat plein werd een herdenkingsnaald opgericht, ontworpen en uitgevoerd door H.A. van den Eijnde met in het midden een rechthoekige vijver die in de jaren zestig helaas werd gedempt. De bakstenen naald is uitgevoerd in bijzondere baksteenverbanden. De vier beelden op de naald stellen voor: het spel, de arbeid, de geestelijke ontwikkeling en het idealisme.

De samenstellers van de tentoonstelling zijn op zoek naar leuke verhalen, foto's en anekdotes over het plein en de naald in het bijzonder. Kent U deze, neem dan svp contact op met Remmert Pels (06 13740235) of rj.pels2@quicknet

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie