Adres & openingstijden van De Hoofdwacht

Hoofdwacht Historische Vereniging Haerlem
Grote Markt 17
2011 RC Haarlem

023-5345422Route
De Hoofdwacht vindt u in het centrum van Haarlem, aan de Grote Markt 17. Het station ligt op tien minuten lopen, de dichtstbijzijnde parkeergarage is de Appelaar onder het voormalige Enschedé-complex naast het Concertgebouw. Deze parkeergarage is op 3 minuten lopen van de Hoofdwacht. Daarnaast is er ook parkeergarage de Kamp op 10 minuten lopen.


Openingstijden
U kunt de Hoofdwacht bezichtigen van zaterdag 29 april tot en met zaterdag 23 september op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis. De Hoofdwacht is 's winters gesloten voor publiek.

 

 


 

Door de ogen van de Hoofdwacht

Is de titel van het gedicht van Sylvia Hubers. Zij heeft dit gedicht ondere andere  voorgedragen op de Nieuwjaarsreceptie 2012 van de Vereniging Haerlem.

 

Het gedicht is geschreven voor de kunstlijnexpositie Door de ogen van de Hoofdwacht, met als belangrijkste element: het historische 13de eeuwse metselwerk in de zijmuur van het gebouw. Klik op de linker foto voor de tekst van het gedicht.

 

Tijdens de presentatie van haar nieuwe bundel op zaterdag 18 mei 2013 in het Noord-Hollands Archief, heeft voormalig stadsdichter Sylvia Hubers een fraai uitgevoerde map met haar stadsgedichten aangeboden aan het Noord-Hollands Archief. Klik hier om haar stadsgedichten te lezen.

 

 

 

 

 

 

Historie van De Hoofdwacht

De Historische Vereniging Haerlem heeft sinds 1919 haar zetel in gebouw ‘De Hoofdwacht’ aan de GroteMarkt. Dit is een van de oudste stenen gebouwen van de stad Haarlem. Gebouwd in de tweede helft van de dertiende eeuw, is het gebouw waarschijnlijk tot ongeveer 1350 in gebruik geweest als eerste stadhuis van Haarlem. Nadat het stadsbestuur zijn intrek had genomen in het huidige stadhuis, werd de Hoofdwacht lange tijd woonhuis. Generaties van burgemeesters en andere notabele families woonden hier. Maar het onderhuis werd ook gebruikt als winkel en werkplaats. Zo heeft de drukkerij waar Coornhert drukkersgezel was, lange tijd in het souterrain gezeten.

In 1755 werd het gebouw hoofdkwartier van de opperofficieren van de Schutterij, waardoor het gebouw de naam kreeg die het nu nog altijd draagt. Vanuit de Hoofdwacht werden de stadspoorten geopend en ’s avonds weer gesloten (bij het klingelen van de Damiaatjes) en werd door de gewone schutters wacht gelopen. Na de Franse tijd werd de Schutterij eerst opgeheven en vervangen door leger en politie, daarna tijdelijk weer in het leven geroepen als een soort toegevoegde hulppolitie, totdat de Hoofdwacht in de tweede helft van de 19e eeuw als hoofdkwartier door de huzaren (een legeronderdeel) werd overgenomen.

In de beginjaren van de 20e eeuw is het gebouw enkele jaren opslagplaats van de gemeente geweest, totdat het in 1919 aan de Historische Vereniging Haerlem werd verhuurd. Een situatie die tot op de dag van vandaag voortduurt.